Dostupni linkovi

UAE:Zatvor za 75 optuženih za planiranje državnog udara


Sedamdeset pet optuženih da su planirali islamistički državni udar u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), osuđeni su danas na zatvorske kazne do 15 godina, na masovnom suđenju u okviru mjera države da spriječi arapsko proleće.

Grupe za zaštitu ljudskih prava optužile su Emirate za masovno kršenje ljudskih prava, uključujući i zlostavljanja u zatvorima kojima su bila izložena 94 osumnjičena, među kojima ima i nastavnika, advokata, pa čak i jedan rođak jednog vladara Emirata.

Vlasti su odbacile te tvrdnje i nastavile s hapšenjima pripadnika sumnjivih grupa povezanih sa islamskim mrežama, poput egipatskog Muslimanskog bratstva.

U Emiratima, koji ne dozvoljavaju postojanje političkih partija, nije bilo uličnih protesta ili direktnih pritisaka od početka arapskog proleća u tom regionu, pre više od dve godine.

Desetine ljudi širom Persijskog zaliva uhapšeno je zbog pisanja na blogovima ili poruka na Twitteru, za koje su vlasti ocijenile da su opasne ili antidržavne. Vlasti su čak tvrdile da su razbile nekoliko špijunskih lanaca, od kojih su neke, kako su naveli, bile povezane sa rivalskim Iranom ili libanskim pokretom Hezbolah.

Aktivista za ljudska prava Ahmed Mansur, koji je pritvoren u jednoj od prvih akcija vlasti Emirata za sprječavanje arapskog proljeća, rekao je da je osam optuženih, kojima je suđeno u odsustvu, dobilo zatvorske kazne od 15 godina.
XS
SM
MD
LG