Dostupni linkovi

Parlament Federacije BIH:Usvojen set zakona u oblasti bankarstva


Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) usvojili su u nastavku današnje sjednice u Sarajevu set zakona o lizingu, mikrokreditnim organizacijama i bankama.

Obrazlažući izmjene i dopune Zakona o lizingu i mikrokreditnim organizacijama, federalni ministar finansija Ante Krajina rekao je da su u toku pripreme razmotreni svi prijedlozi i sugestije iz parlamentarne procedure.

"Dodatni elementi ugovora o lizingu koji su bili naznačeni u nacrtu zakona radi zaštite korisnika finansijskih usluga odnose se samo na ugovore o finansijskom lizingu koji se zaključuju sa fizičkim osobama", rekao je Krajina.

Prema njegovim riječima, ovaj zakon je djelimično usaglašen sa direktivom Evropskog parlamenta o sprečavanju korištenja finansijskog sistema u svrhu pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Poslanik Aida Čikić istakla je da treba stati u kraj kršenju zakona koji dolazi iz bankarskog sektora, a kao primjer navela je situaciju kada banke jednostrano dižu kamate.

Na dnevnom redu današnje sjednice nalaze se i novi federalni zakoni o stočarstvu i poljoprivrednim savjetodavnim službama.

Pred poslanicima će biti i novi zakoni o električnoj energiji u FBiH, zatim o zaštiti prirode, te predložene izmjene i dopune Zakona o putevima.
XS
SM
MD
LG