Dostupni linkovi

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej poručio je da su prijem Hrvatske i otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom, dokaz da EU još ima privlačnu snagu.

Savet EU je ovog juna dokazao da je evropski projekat još privlačan za one koji još nisu deo njega”, rekao je Van Rompej poslanicima Evropskog parlamenta, podsećajući da je Hrvatska ušla u EU, a da je Savet 28. juna odlučio da odobri početak pristupnih pregovora sa Srbijom i pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

Umesto da gubimo članice, kao što su neki predvideli, mi primamo nove”, rekao je predsednik Saveta podnoseći polugodišnji izveštaj Parlamentu.

Van Rompej je najveći deo svog govora posvetio problemu nezaposlenosti mladih u EU, što je bila glavna tema samita koji je krajem prošle nedelje održan u Briselu, kao i koracima prema formiranju bankarske unije.

Na kraju govora, Van Rompej je izrazio duboku zabrinutost zbog izveštaja o američkom špijuniranju evropskih institucija i podsetio da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton zatražila od SAD razjašnjenje te afere.
XS
SM
MD
LG