Dostupni linkovi

Kabul: Šest ubijeno u napadu na vojni objekat NATO


Četiri stražara i dva civila ubijena su jutros kada su pripadnici oružane grupe detonirali
automobil bombu na kapiji objekta NATO-a u Kabulu i potom napali stražare iz vatrenog oružja, saopštila je policija. Sva četiri napadača su ubijena.

Provincijski šef policije Mohamed Ajub Salangi rekao je da je snažna bomba u automobilu eksplodirala oko 4.30. Salangi je rekao da su svi stražari bili iz Nepala.

Napadi su se dogodili dan pošto je Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo da su pobunjenici ubili skoro 300 pripadnika lokalne i državne policije za samo mesec dana. Ministarstvo odbrane je, međutim, sapštilo da nema mesečne podatke o žrtvama.

U istom vremenskom periodu ubijeno je 753 pripadnika oružanih grupa a više od 300 je uhapšeno. Poginulo je i 180 civila. Asošiejted pres navodi da je nasilje ove godine bilo blizu najvišim nivoima u skoro 12 godina rata.

Prema računu AP, 807 priadnika domaćih snaga bezbednosti,u vojnika i policajaca, i 365 civila ubijeno je od početka godne do kraja maja. Ukupno 63 pripadnika međunarodnih snaga ubijeno je u tom periodu. U istom periodu 2012. avganistanske snage izgubile su 365 pripadnika vojske i policije, a ubijeno je 338 civila. Poginulo je i 177 stranih
vojnika.
XS
SM
MD
LG