Dostupni linkovi

CG: Počinje ponovljeno suđenje za Zavalu


U Višem sudu u Podgorici će početi ponovljeno suđenje optuženima u aferi Zavala , medju kojima su i bivši čelnici Budve.

Viši sud je 5. juna prošle godine osudio 11 optuženih u slučaju Zavala na ukupno 30,5 godina zatvora, zbog nezakonitosti tokom izgradnje fabrike za preradu morske vode, ali je Apelacioni sud Crne Gore ukinuo tu presudu i vratio predmet na ponovno sudjenje.

Prema prvostepenoj presudi, bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača osuđen je na pet godina zatvora za krivično delo zloupotreba službenog položaja, a bivši potpredsednik opštine Dragan Marović dobio je četiri godine zatvora za isto krivično delo.

U prvostepenoj presudi se navodi da su Kuljača i Marović oštetili opštinski budžet za 822 hiljade evra, odnosno pribavili imovinsku korist preduzeću Zavala invest , koje je sagradilo fabriku za preradu morske vode.

U tome su im, kako piše u presudi, umišljajno pomogli članovi komisije koja je procenjivala radove na fabrici za preradu vode. Poslanik Demokratske partije socijalista Djorđe Pinjatić osuđen je na tri godine zatvora za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja.

Za isto krivično delo, Dragan Žinić, Slobodan Djurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro osuđeni su na po dve godine. Dragan Sekulić je, za zloupotrebu službenog položaja putem podstrekavanja, osuđen na tri i po godine zatvora.

Ruska državljanka Natalija Panina, kojoj je suđeno u odsustvu jer je u bekstvu, osuđena je na tri godine zatvora zbog utaje poreza i doprinosa.
XS
SM
MD
LG