Dostupni linkovi

Nezaposlenost u eurozoni ponovo porasla


Sezonski prilagođena nezaposlenost u eurozoni dostignula je u maju novi rekordni nivo dok je u Evropskoj uniji (EU) ponovo stagnirala, pokazali su podaci evropskog statističkog ureda.

U maju je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u 17-članoj eurozoni porasla na 12,1 odsto, s 12 odsto koliko je iznosila u prethodnom mjesecu, pokazale su računice Eurostata.

U 27 zemalja članica EU nezaposlenost je u maju stagnirala i iznosila je 10,9 odsto. Ako se uzme u obzir i Hrvatska, ukupna je stopa nezaposlenosti u 28 zemalja EU-a iznosila 11 odsto, prenosi SEEbiz.

Evropski statistički ured izračunava nezaposlenost prema definiciji ILO-a.

Ukupno je bez posla u EU u maju bilo 26,405 miliona građana, od čega njih 19,222 miliona u eurozoni. U odnosu na april njihov je broj u EU povećan za 16 hiljada, odnosno za 67 hiljada u eurozoni.

Ako se uzme u obzir i Hrvatska, ukupni broj nezaposlenih u EU28 raste na 26,681 milion.

Među zemljama članicama najniža je stopa nezaposlenosti zabilježena u Austriji, od 4,7 odsto. Slijedi Njemačka, s 5,3 odsto i Luksemburg, s 5,7 odsto. Najviša je stopa nezaposlenosti zabilježena u Španiji, od 26,9 odsto i Grčkoj, od 26,8 odsto u martu.

U Hrvatskoj sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti iznosila je u maju prema izračunu Eurostata 16,5 odsto i smanjila se 0,1 postotni bod u odnosu na april. Bez posla je bilo 276 hiljada hrvatskih građana.

U dobnoj grupi do 25 godina sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosila je u maju 23,8 odsto i smanjila se 0,1 postotni bod u odnosu na mjesec ranije. U EU27 iznosila je 23 odsto i smanjena je 0,2 postotnog boda u odnosu na prethodni mjesec.

Najviša je nezaposlenost u toj dobnoj skupini u maju zabilježena u Španiji, od 56,5 odsto.

Podaci o nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj u maju nijesu bili dostupni jer se objavljuju na tromjesečnom nivou, kao i u Kipru, Rumuniji i Sloveniji.

Iz Eurostata napominju da će uključiti Hrvatsku u analizu podataka za cijelu Uniju tek u izvještaju za ovogodišnji jul.
XS
SM
MD
LG