Dostupni linkovi

File: Srbija stvorila dobar imidž


Evropski komesar za proširenje Štefan File naglasio da će 28.jun 2013. ući u istorijske knjige kao dan kada je Srbija započela pristupne pregovore sa EU.

On je ujedno, u autorskom tekstu objavljenom u današnjoj Politici, odao priznanje aktuelnom srpskom rukovodstvu na viziji i hrabrosti koje su Srbiji stvorile dobar imidž širom Evrope.

"To je pre svega, i na prvom mestu, fundamentalni i strateški izbor Srbije da svoj kurs trasira ka Evropskoj uniji sa odlučnošću i entuzijazmom i da odluči da raskine sa prošlošću, uz želju da doprinese trajnom pomirenju u regionu, dajući prednost mirnim i pragmatičnim rešenjima u svojim odnosima sa Kosovom i sa ostalim susedima", naveo je File u autorskom tekstu.

Između ostalog, kazao je on, zahvaljujući kredibilitetu politike proširenja EU, kojom EU ostvaruje svoja obećanja onda kada zemlja kandidat ispuni sve neophodne kriterijume.

"Želim da odam priznanje aktuelnom srpskom rukovodstvu na njegovoj viziji i hrabrosti koje su Srbiji stvorile dobar imidž širom Evrope, imidž koji govori o zemlji snažnoj u svojoj rešenosti da se kreće u susret svojoj evropskoj budućnosti, o zemlji koja je definitivno prepoznata kao izvor stabilnosti u regionu. Današnji uspeh takođe je zasluga upornih napora različitih srpskih lidera tokom proteklih 12 godina, počev od pokojnog premijera Zorana Đinđića", istakao je File.
XS
SM
MD
LG