Dostupni linkovi

Počinje festival "Miroslav Krleža" u Zagrebu


Počinje Drugi festival "Miroslav Krleža", posvećen velikome hrvatskom piscu. Festival će se održat povodom 120. obljetnice njegova rođenja, a trajat će do 7. srpnja i to većinom u autentičnim prostorijama njegove kuće na zagrebačkom Gvozdu.

Festival otvara scenski susret pod nazivom "Krleža - Agramerski prolaznici", rekao je ravnatelj festivala Goran Matović te dodao da će se predstava održat u memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleže.

U utorak i srijedu, 2. i 3. srpnja, na programu je predstava "Europa danas: glasovi, pojave, lica, osobe" u režiji Zlatka Svibena, utemeljena na Krležinu eseju "Europa danas" iz 1933. godine te u manjem dijelu dopunjena rečenicama iz njegovih zapisa.

Predstava će u utorak početi kod spomenika Miroslavu Krleži na obližnjemu Dubravkinom putu, nakon čega se glumci i publika uspinju do Krležinoga Gvozda i njegova doma, što će, kako je rekao, simbolizirati i naš put u Europu i Europsku uniju, rekao je Sviben.

Iako festival nema međunarodno obilježje, ove mu je godine zemlja partner Mađarska, rekao je Matović te najavio premijeru zadnjeg dana festivala predstave "U Agoniji" u izvedbi Kulturnog centra Vesprem i Kazališta Petefi u režiji Janosa Domolkyja, koji se u Mađarskoj već proslavio ekranizacijama i adaptacijama Krležinih djela.

U sklopu festivala bit će otvorene i dvije izložbe - 'Europski Krleža' u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te 'Portreti Miroslava Krleže' u Muzeju grada Zagreba, rekao je Matović.
XS
SM
MD
LG