Dostupni linkovi

Fajman: Ceo zapadni Balkan u EU


Austrijski kancelar Verner Fajman ističe da je cilj integracija svih zemalja zapadnog Balkana i da je evropska perspektiva za Srbiju veoma važna.

"Srbija je dosta toga uradila za dobijanje perspektive pristupa. Važna tačka je slabljenje nacionalizma, koji uvek vodi ka ekstremnoj politici. Evropska perspektiva za Srbiju je odlučujuća i pristupna konferencija će biti održana u januaru", rekao je austrijski kancelar u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir".

Fajman je ukazao da je Srbija još daleko od pristupa EU i da se danas još ne može govoriti o datumu prijema u članstvo.

"Integracija svih zemalja Balkana je naš cilj. Medjutim te zemlje najpre moraju nadoknaditi zaostajanje u oblastima vladavine prava, politike i ekonomije. Videli smo prošli put da kandidati za prijem nisu uvek dostizali te standarde EU. Približavanje nivou EU je potrebno", poručio je Fajman.

Prema njegovim rečima, proširenje EU je politički i istorijski zadatak, obezbedjivanje mira, posebno u regionu koji je tako blizu Austrije.

Fajman je mišljenja da će pristup Hrvatske podstaći privredu, dodajući da se ta zemlja, medjutim, nalazi pred bitnim zadacima.

"Biće potrebno još vremena za prilagodjavanje penzija, plata i industrijalizaciju, ali ako Hrvati članstvo u EU vide kao šansu za bolju budućnost, onda je ta ocena ispravna“, poručio je on.
XS
SM
MD
LG