Dostupni linkovi

Iran potvrdio hapšenje padobranaca


Iran je potvrdio hapšenje nekoliko Slovaka, nakon što je Bratislava saopštila da je grupa padobranaca koji se bave paraglajdingom uhapšeni zbog špijunaže.

"Oni su došli u Iran kao turisti, ali su se ponašali neodgovarajući i posedovali neuobičajene sprave", rekao je portparol Ministarstva inostranih poslova Abas Arakči agenciji IRNA.

Prema njegovim rečima, oni su prekršili zakone Irana i nadležne vlasti su ih uhapsile. AFP ističe da portparol iranskog MIP-a nije rekao kada su i gde, kao i koliko njih je uhapšeno, rekavši samo da je "istraga počela a njihov slučaj će kasnije biti prosledjen sudu". Arakči je potvrdio da je uhapšenima omogućena konzularna pomoć.

Slovački list SME izvestio je da je pet ili šest slovačkih padobranaca uhapšeno u Iranu "pre više od tri nedelje zbog fotografisanja vojnih objekata iz vazduha", podseća francuska agencija. Još jedan državljanin Slovačke, uhapšen je u Iranu prošle godine, pod optužbom da je špijunirao za američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA).

Taj 26-godišnji Slovak, koji je radio u Iranu u sektoru telekomunikacija, pušten je na slobodu posle 40 dana provedenih u samici. Državna televizija je objavila da je on bio optužen da je kontaktirao sa iranskim naučnicima i od njih prikupljao informacije o "napretku nauke u zemlji".
XS
SM
MD
LG