Dostupni linkovi

Špigl: Amerikanci prisluškivali i EU


Sjedinjene Države prisluškivale su kancelarije Evropske unije i pristupale internim kompjuterskim mrežama, tvrdi nemački "Špigel" pozivajući se na tajni dokument.

Reč je o poslednjem u seriji otkrića o navodnom američkom špijunskom programu, a na ove optužbe hitno je - u subotu uveče - reagovao predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, zatraživši hitnu istragu.

"Špigel" citira izveštaj Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) iz septembra 2010. godine, pod oznakom "strogo poverljivo", do kojeg je došao Edvard Snouden - a u koji je nemački magazin imao uvid.

U dokumentu se opisuje kako je američka služba ozvučila prostorije EU u Vašingtonu, kao i u Ujedinjenim nacijama - i ne samo da su slušali žive i telefonske razgovore, već su imali pristup dokumentima i elektronskoj pošti. Takođe, na listi prisluškivanih zgrada je i sedište Evropskog saveta u Briselu, navodi nemački list. U dokumentu se EU označava eksplicitno kao "meta".

Kako navodi Rojters, portparol Kancelarije direktora NSA nije imao komentar na priču objavljenu u nemačkom magazinu.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc oštro je i hitno reagovao na ovu priču, navodeći u saopštenju da je "šokiran" i "ozbiljno zabrinut" zbog izveštaja da su američke vlasti špijunirale kancelarije EU.
"Ako su ovi navodi tačni, to je izuzetno ozbiljno pitanje, koje će imati veoma ozbiljne posledice na odnose između SAD i EU", naveo je Šulc u saopštenju.

"U ime Evropskog parlamenta, zahtevam potpuno razjašnjenje i istragu novih informacija, koje bi SAD trebalo da dostave po ovom pitanju", zaključio je Šulc.
XS
SM
MD
LG