Dostupni linkovi

Ministarstvo finansija Srbije: Budžetski deficit u junu najmanji od početka godine


Mere za stabilizaciju državnog budžeta, koje su sastavni deo nedavno usvojenog paketa ekonomskih mera vlade, počele su da daju prve rezultate, a u junu je ostvaren najmanji budžetski deficit od početka ove godine u iznosu od oko pet milijardi dinara, saopštilo je danas Ministarstvo finansija i privrede.

Prema prvim preliminarnim podacima Ministarstva finansija i privrede, u junu je prikupljeno oko 70 milijardi dinara prihoda, dok su rashodi istovremeno iznosili oko 75 milijardi dinara.

Stabilizacija republičkog budžeta u junu je rezultat dogovorenih mera štednje na rashodnoj strani, ali i značajnog pooštravanja finansijske discipline i znatno bolje naplate prihoda nego u prethodnim mesecima, navodi Ministarstvo. Poreska uprava će u narednom periodu dodatno pojačati svoju aktivnost na terenu, uz nultu toleranciju finansijske nediscipline.

Svi koji ne plaćaju porez biće bez izuzetka kažnjeni u skladu sa zakonom, jer kako je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić nedavno rekao, oni koji ne plaćaju porez ne varaju državu, već varaju učitelje, lekare, penzionere, radnike, seljake i sve druge građane koji zbog toga gube šansu za bolji standard.

Zbog toga će se pojačati kontrola neregistrovanih firmi, kao i svih objekata koji ne izdaju fiskalne račune građanima. Time će se obezbediti jednak tretman prema svim poreskim obveznicima, kako privrednici koji redovno izvršavaju sve obaveze prema državi više ne bi imali nelojalnu konkurenciju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG