Dostupni linkovi

Denio: Početak pregovora moguć i pre kraja godine


Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio smatra da ništa ne bi trebalo da spreči Srbiju da započne pregovore s Evropskom unijom pre kraja godine ako "nastavi da ulaže napore istim tempom kao i do sada".

"Mnogo toga je urađeno, ali normalizacija odnosa sa Kosovom je složen i dug proces koji nije završen. To je razlog zbog čega će to biti deo važnih parametara u pregovorima o pristupanju. Ali ja nemam nijedan razlog da sumnjam da Srbija neće nastaviti da ulaže napore s istim zauzimanjem kao i u prethodnim mesecima", rekao je Denio u intervjuu za današnji "Blic".

On je istakao da je Evropa priznala i nagradila "izuzetne napore Srbije i Kosova u cilju mira, kao i političku hrabrost njihovih lidera".

Ambasador Denio je izjavio da zna da je Vlada Srbije, "kao i Francuska uostalom", želela raniji datum otvaranja pregovora sa EU, ali je januar sledeće godine bio uslov da sve članica Unije postignu konsenzus.

Na pitanje da li će Srbiji biti postavljen novi uslov da omogući Kosovu da bude predstavljeno u institucijama EU i UN, Denio je odgovorio da nema nijednog novog uslova.
XS
SM
MD
LG