Dostupni linkovi

Keri ponovo produžio posetu Bliskom istoku


Američki državni sekretar Džon Keri je danas ponovo produžio posetu regionu Bliskog istoka na nekoliko sati, u nastavku napora da doprinese obnovi mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca.

On se danas sastaje u Ramali na Zapadnoj obali sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Biće to njegov treći sastank sa Abasom za tri dana. U subotu pre podne se s njim sastao u Jordanu nakon što je odustao od posete Abu Dabiju.

Sinoć je američki državni sekretar više sati razgovorao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom u Jerusalimu, takođe treći put za tri dana. U međuvremenu je u subotu javljeno da se očekuje da Keri najavi mirovni samit u Amanu pod pokroviteljstvom SAD i Jordana, već za nekoliko dana.

Međutim, posle tri dana intenzivne šatl diplomatije danas je još uvek neizvesno da li su Kerijevi napori stvorili uslove za obnovu pregovora koji su u zastoju od kraja sepmtebra 2010. godine. I tada su samo nakratko obnovljeni, ali su Palestinci odbili da se vrate za pregovarački sto dok Izrael u potpunosti ne zamrzne podizanje jevrejskih kuća na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Abas i dalje to zahteva kao i oslobađanje palestinskih zatvorenika koji su već dugo u izraelskim zatvorima. Traži i izraelski pristanak da se pregovora na osnovi granica iz 1967, kada je Izrael osvojio pojas Gaze, Zapadnu obalu i istočni Jerusalim.
XS
SM
MD
LG