Dostupni linkovi

Karzai poziva talibane na pregovore


Avganistanski predsednik Hamid Karzai pozvao je danas talibane na pregovore i poručio da je njegova vlada i dale voljna da počne mirovne pregovore s pobunjenicima uprkos njihovom napadu na predsedničku palatu.

Na konferenciji za novinare s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, Karzai je rekao da je napredak u pregovorima jedini način za okončanje skoro 12 godina dugog rata u toj zemlji.

"Napad blizu predsedničke palate nas neće odvratiti od traženja mira", rekao je Karzai i dodao da pobunjenici ubijaju avganistanski narod, ali da vlasti i dalje žele mir.

Talibani su naznačili da su spremni za početak mirovnih pregovora sa SAD i avganistanskom vladom, a u Kararu su pre nešto više od nedelju dana otvorili kancelariju radi mogućih pregovora.

Talibani su ranije odbijali pregovore s Karzaijevom vladom jer su smatrali da SAD kontrolišu Avganistan, ali sada Vašington želi da dve strane uključi u pregovore.

Kameron je rekao da je mirovni proces na Avganistancima.

"Ne postoji plan koji ima Britanija, Amerika ili neka druga Zapadna zemlj, nema drugog plana mimo vaše stabilnosti, bezbednosti i napretka", rekao je britanski premijer i pozvao talibane na pregovore.
XS
SM
MD
LG