Dostupni linkovi

Dačić: Pregovori će trajati najmanje četiri godine


Pregovori o članstvu u EU, u najboljem slučaju, ukoliko Srbija bude uspešno gradila partnerstva sa zemljama EU, trajaće četiri do pet godina, izjavio je u petak uveče premijer Srbije Ivica Dačić.

Ako se stvari ne budu odvijale na taj način, mogu trajati i čitavu deceniju, izjavio je Dačić, gostujući na RTS-u.

On je istakao da će trajanje pregovora zavisiti, pre svega, od toga koliko će uspešno Srbija graditi partnerstva u EU, a da optimizam crpe iz činjenice da je i sama Evropska komisija konstatovala da u mnogim oblastima može dostići evropske standarde u roku od pet godina.

"Ako Srbija nastavi da ima ovakvu politiku, pregovaranje može da traje četiri do pet godina, a ako ne, može da traje i deset godina", rekao je Dačić.

"Sada više nemamo vremena da se osvrćemo na besmislene priče da li je Srbiji interes da bude deo EU", rekao je Dačić, ocenjujući odluku šefova država i vlada evropskih država kao istorijski preokret kojim Srbija prestaje da slavi poraze kao pobede.

Dačić je rekao da je tekst odluke promenjen juče u popodnevnim časovima, tako što se odustalo od ideje da lideri država EU još jednom u decembru procenjuju napredak Srbije.
XS
SM
MD
LG