Dostupni linkovi

EK: Ulazak Hrvatske u EU dokaz da je evropska perspektiva realnost


Pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji 1. jula još jedna je prekretnica u izgradnji ujedinjene Evrope i dokazuje da je europska perspektiva realnost ako se provedu potrebne reforme i ispune uslovi, objavila je u petak Europska komisija.

"U ponedjeljak 1. jula Hrvatska postaje 28. država članica Evropske unije.Pristupanje Hrvatske još jedna je prekretnica u izgradnji ujedinjene Evrope. To je također svjež dokaz transformacijske moći Evropske unije: rastrgana ratnim sukobom prije samo dva desetljeća, Hrvatska je danas stabilna demokratija sposobna preuzeti obaveze članstva u EU-u i prihvatiti standarde EU-a", kaže se u saopštenju Evropske komisije.

"Pristupanje Hrvatske dokazuje da je evropska perspektiva realnost za one zemlje koje su čvrsto predane programu EU-a. Jasan je to signal za regiju: EU ispunjava svoje obveze ako se provedu potrebne reforme i ispunite uslove", dodaje se.

"Pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji povijesni je događaj, koji zemlju vraća tamo kamo i pripada, u srce Evrope. Radujem se doprinosu Hrvatske EU-u koji će biti priča o uspjehu – na dobrobit Unije, hrvatskog naroda i jugoistočne Europe u cjelini", izjavio je tim povodom predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.
XS
SM
MD
LG