Dostupni linkovi

Merkel kaže da je rapored kriv zbog nedolaska u Hrvatsku


 Angela Merkel
Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je rano jutros da je zgusnut raspored razlog njenog nedolaska u Zagreb na svečanost ulaska Hrvatske u EU.

"Imam problema s terminima, vrlo gust raspored između nedjelje i ponedeljka, a proslava Hrvatske počinje vrlo kasno u nedelju.Pogledate li šta sve u ponedeljak radim, vidjećete da mi je to vrlo teško izvedivo", rekla je Merkel u Briselu posle završetka prvog dana samita EU, prenijela je Hrvatska radiotelevizija.

Angela Merkel je dodala da je razgovarala otvoreno s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i rekla mu da će vrlo rado doći u Hrvatsku poslije izbora u Njemačkoj.

"Radujem se ulasku Hrvatske u EU iz sveg srca, ali ponekad se termini jednostavno ne mogu uskladiti", dodala je ona.

Njemački i hrvatski mediji poslednjih dana spekulisali su da je pravi razlog njenog nedolaska u Zagreb, gdje je bila najavljena kao glavna gošća na svečanosti, najava iz Vlade Hrvatske da će ograničiti primenu evropskog naloga za hapšenje od 2002. godine čime bi se spriječilo izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj posle ulaska Hrvatske u EU kroz tri dana.

Za Perkovićem je prije dva dana u Njemačkoj obnovljena potjernica zbog sumnji da je kao agent jugoslovenske tajne službe Udbe učestvovao u ubistvu hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora INA-Marketinga Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u Briselu da je razlog nedolaska nemačke kancelarke Angele Merkel u Zagreb, na proslavu povodom ulaska te zemlje u EU, njen zgusnut raspored, a ne izručenje hrvatskih državljanja sa čime, kako je rekao, ona nije ni upoznata.

Milanović je, međutim, rekao da treba istražiti zašto je došlo do zastarevanja slučaja bivšeg visokog funkcionera jugoslovenske tajne službe Josipa Perkovića i ko je za to odgovoran.

Opozicija i Katolička crkva u Hrvatskoj zbog nedolaska Merkelove i slučaja Perković oštro su kritikvali Vladu.

Vladin predlog o evropskom nalogu za hapšenje prema kojem bi nalog vredeo za krivična dela počinjena posle 2002. godine danas će se, kako je najavljeno, naći pred poslanicima u Saboru.

Iz Brisela su ranije stigla upozorenja da Hrvatska ne smije da ograniči razdoblje na
koje bi se evropski nalog za hapšenje odnosio.U Vladi taj prijedlog pravdaju zaštitom učesnika posljednjeg rata u Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG