Dostupni linkovi

Litavnija od 1.jula na čelu EU


Litvanija 1. jula preuzima predsjedništvo EU od Irske, a Viljnus se nada da će to iskoristiti za poboljšanje veza evropskog bloka sa bivšim sovjetskim državama, čime rizikuje da izazove negativne reakcije Rusije.

Viljnus se, takođe, nada da će iskoristiti svoje istorijske veze sa istočnim susjedima i okončati pregovore o Sporazumu o pridruživanju i slobodnoj trgovini sa Ukrajinom i slične razgovore sa Jermenijom, Gruzijom i Moldavijom.

Jedna od središnjih tački litvanskog predsjedništva EU je samit evropskog bloka i šest država iz Programa za istočno partnerstvo - Jermenije, Azerbejdžana, Bjeloriusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

Međutim, Rusija je uznemirena zbog toga. Moskva je u više navrata od Ukrajine tražila da pristupi carinskoj uniji u kojoj je trenutno sa Bjelorusijom i Kazahstanom.

Brisel je upozorio Kijev da bi članstvo u carinskoj uniji automatski predstavljalo blokadu pregovora sa EU.

Drugi veliki izazov za litvansko predsjedništvo EU predstavlja iznošenje detalja o dugoročnom budžetu od 2014. do 2020. godine, o čemu je dogovor postignut na samitu u Briselu.

Litvanija je saopštila da je njena ekonomija doživjela procvat ulaskom u EU 2004. godine, ali da je privreda pretrpjela snažne posljedice globalne krize.

Viljnus planira da uvede euro 2015. godine. Litvanija će predsjedništvo EU predati Grčkoj 1. januara 2014. godine.
XS
SM
MD
LG