Dostupni linkovi

Uhapšen vatikanski zvaničnik


Vatikanski zvaničnik uhapšen je u petak zbog navodne zavere da se iz Švajcarske, u avionu italijanske vlade, u Italiju unese 20 miliona evra.

Monsinjor Nuncio Skarano optužen je za prevaru, korupciju i druga dela koja proizlaze iz zavere koja nikad nije realizovana, izjavio je agenciji AP advokat Silverio Sika, prenosi Beta.

Skarano je, kazao je Sika, bio posrednik u operaciji, odnosno prijatelji su ga zamolil da interveniše kod brokera Đovanija Karencija da vrati 20 miliona evra koliko su mu dali da investira.

Sika je rekao da je Skarano ubedio Karencija da vrati novac i da je agent italijanske tajne službe Đovani Mario Cito otišao u Švajcarsku da novac donese avionom italijanske vlade. Na taj način bi izbegli prijavljivanje unosa novca u Italiju. Plan nije uspeo jer Karencio nije ispunio svoj deo dogovora. Cito je ipak tražio svoj deo od 400.000 evra, a Skarano mu je platio prvu polovinu u čeku, koji je on deponovao.

Karencio i Cito su takođe uhapšeni.

Skarano je već pod istragom zbog navodnog pranja novca u koje je umešana Vatikanska banka, a nedavno je suspendovan s mesta računovođe u jednom od glavnih finansijskih odeljenja Vatikana.
XS
SM
MD
LG