Dostupni linkovi

AI: Nepostojanje matičnog broja napad na osnovna ljudska prava


Amnesty International (AI), međunarodna svetska organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava, oglasila se povodom nepostojanja zakona o jedinstvenom matičnom broju za novorođenčad, zbog čega su građani protestovali širom BiH.

U uvodnom delu teksta objavljenog na zvaničnoj stranici ove međunarodne organizacije, a koji prenosi portal klix.ba, navodi se da je nemogućnost usvajanja nove legislative kada je reč o JMB "direktan napad na osnovna ljudska prava građana BiH".

"Amnesty International veruje da je odgađanje usvajanja novog zakona u BiH o jedinstvenom matičnom broju ilegalan napad na osnovna ljudska prava građana. Novorođenčad ne mogu dobiti potrebne dokumente i na ovaj način bh. vlasti su direktno prekršile međunarodne sporazume o ljudskim pravima koji se primjenuju i u BiH", navode iz ove međunarodne organizacije.

U tekstu pojašnjavaju kako je direktno povređeno nekoliko osnovnih ljudskih prava među kojima su pravo na nesmetano kretanje i pravo na nacionalnost.

Sve ovo, dodaju, dovelo je do mirnih antivladinih demonstracija širom zemlje čiji građani zahtevaju dugoročno rješenje. Amnesty International apeluje na vlasti u BiH da, bez odgađanja, poduzmu potrebne mere, kako bi bila osigurana zaštita osnovnih ljudskih prava građana BiH.
XS
SM
MD
LG