Dostupni linkovi

SAD: Senat usvojio zakon kojim se otvaraju vrata imigrantimaAmerički Senat usvojio je u četvrtak dugoočekivani zakon kojim će milionima imigranata širom Sjedinjenih Američkih Država biti omogućeno da dobiju državljanstvo ove zemlje.

Ovaj zakon obavezaće vladu da preduzme nove korake u cilju sprječavanja ilegalne imigracije u budućnosti.

Zakon je izglasan sa 68 glasova 'za' i 32 'protiv', što je za osam više od broja glasova potrebnih kako bi se ova mjera uputila na glasanje u Predstavnički dom, javlja AP.

U Predstavničkom domu podrška za ovaj zakon nije tako velika kao u Senatu, budući da mu se protive mnogi konzervativci, pa je neizvjesno da li će tamo biti potvrđen.

Prema novom zakonskom rešenju, čija će primjena koštati gotovo 30 milijardi dolara, predviđeno je dupliranje graničara na granici između Meksika i SAD-a, pa će ih prema procjenama biti gotovo 40.000.

Takođe, biće izgrađena i zaštitna ograda u dužini od preko 1.200 kilometara južne granice, pri čemu će agenti koji kontrolišu granicu koristiti vojnu tehnologiju u vidu radara i bespilotnih letjelica koje će nadgledati pokušaje ilegalnog prelaska granice.
XS
SM
MD
LG