Dostupni linkovi

Sud u Strazburu odbio žalbu udruženja Majke Srebrenice


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je žalbu preživjelih Srebreničana na presudu Vrhovnog suda Holandije, koji je prošle godine odlučio da Ujedinjeni narodi (UN) imaju imunitet od sudskog gonjenja, prenosi BHT1.

U slučaju "Majke Srebrenice i ostali protiv Holandije", sud u Strazburu je jednoglasno donio odluku da je žalba neprihvatljiva, naglasivši da je navedena odluka konačna, odnosno da "Majke Srebenice" ne mogu više podnijeti istu žalbu sudu u Strazburu.

Evropski sud za ljudska prava trebao je ispitati imunitet Ujedinjenih naroda u slučaju genocida u Srebrenici, nakion što je holandski sud u aprilu prošle godine odlučio da Ujedinjeni narodi (UN) imaju imunitet od sudskog gonjenja te da se ni na jednom sudu ne može dokazati odgovornost ove svjetske organizacije.

Vrhovni sud Holandije odlučio je da UN, čak i u slučaju Srebrenice, uživa apsolutni imunitet. Preživjeli članovi porodica ubijenih u srebreničkom genocidu, tužili su UN i Holandiju zbog toga što se sve dogodilo u Zaštićenoj zoni UN-a u kojoj se nalazio holandski bataljon.

Sud u Strazburu je naveo kako Udruženje "Majke enklava Srebrenica i Žepa", kao nevladina organizacija, nije direktno pogođeno pitanjem zbog kojeg se žalilo, naglasivši da "udruženje ne može tvrditi da je žrtva kršenja ljudskih prava".

Također, Evropski sud za ljudska prava je odbacio žalbu "Majki Srebrenice" kao neosnovanu, jer davanje imuniteta Ujedinjenim narodima ima legitimnu svrhu. Sud navodi da je žalbu odbacio i jer bi stavljanje vojnih operacija UN-a pod utjecaj nacionalnog zakonodavstva značilo odobravanje državama da se miješaju u ključne misije UN-a u svijetu
XS
SM
MD
LG