Dostupni linkovi

RS: Usvojena "Deklaraciju o tragičnom oružanom sukobu u BiH"


Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je danas “Deklaraciju o uzrocima, karakteru i posljedicama tragičnog oružanog sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine“ .

Poslanici SDA i SDPBiH smatraju da je taj dokument jednostran i neprihvatljiv te politički akt koji neće imati nikakvog efekta.

Usvajanje deklaracije inicirala je Boračka organizacija RS-a iako ona nije zakonski akt i njome se samo izražavaju stavovi o određenim pitanjima.

Amandmanski je izmijenjen jedan od zaključaka pa tako NSRS smatra da je “tragični ratni sukob” u BiH, kao dio procesa raspada SFRJ, "izazvan majorizacijom srpskog naroda u BiH te da je na osnovu naučnih, stručnih i istorijskih kriterijuma i standarda imao karakter građanskog rata s primjesama međuetničkog, s visokim stepenom uključenosti međunarodnog faktora".

Između ostalog, kritikuje se rad Haškog suda, izražava i nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine jer nisu procesuirani ratni zločini nad Srbima, te traži revizija svih izrečenih sudskih presuda, primjenom Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine u procesima suđenja za ratne zločine.
XS
SM
MD
LG