Dostupni linkovi

Francuski sud potvrdio doživotnu kaznu Šakalu



Carlos Šakal, nekoć najtraženiji svjetski terorist, izgubio je žalbu na presudu za teroristički napad u Francuskoj prije 30 godina, nakon što mu je sud u Parizu potvrdio doživotnu kaznu zatvora.

61-godišnji Venezuelanac, pravim imenom Ilich Ramirez Sanchez, žalio se na presudu izrečenu u prosincu 2011. za četiri odvojena napada na dva vlaka, željezničku postaju i ulicu u Parizu u kojima je poginulo 11, a ranjeno 150 osoba.


Sud je u žalbenom postupku također odlučio da mora odslužiti najmanje 18 godina od dodjeljene doživotne kazne. Prije izricanja presude, marksistički militant koji je postao simbol hladnoratovskog protuimperijalizma održao je četverosatni monolog u kojem se dotaknuo brojnih pitanja, od američke vanjske politike do baskijskog separatizma i Hezbolaha, prenosi Hina.

Cijeli sam se život borio protiv terorista. Mi nismo teroristi, mi smo borci za slobodu!, rekao je Ramirez. Šakal niječe odgovornost za 4 teroristička napada Ramirez, koji od 1997. već služi kaznu doživotnog zatvora za ubojstvo dva francuska policajca i njihova informatora 1975., postao je slavan kada je iste godine zatočio ministre OPEC-a u Beču u ime borbe za slobodu Palestinaca.


Nakon toga se prometnuo u međunarodnog plaćenog ubojicu uživajući zaštitu zemalja sovjetskog bloka. Ramirez niječe odgovornost za četiri teroristička napada 1982. i 1983. i tvrdi da se dokazi protiv njega temelje na krivotvorenim dokumentima istočnoeuropskih tajnih službi.

Tužitelji tvrde da su bombaški napadi na dva vlaka, željezničku postaju u Marseillesu i parkirane automobile u Parizu bili Ramirezov odgovor na uhićenje dvoje članova njegove bande, uključujući i njegovu ljubavnicu.
XS
SM
MD
LG