Dostupni linkovi

Egipatski predsjednik ponudio oporbi suradnju na promjenana kontroverznog novog ustavaEgipatski predsjednik Mohamed Mursi ponudio je oporbi suradnju na promjenana kontroverznog novog ustava i razgovore o "nacionalnom pomirenju" kako bi se zaustavilo ulično nasilje po egipatskim gradovima.

U televizijskom obraćanju koje je trajalo dva i pol sata, islamistički šef države optužio je pristaše bivšeg predsjednika Hosnia Mubaraka za "paralizu" koja je obilježila prvu godinu njegova mandata, ali je ponudio i "maslinovu grančicu" oporbi odgovarajući tako na zahtjev vojnoga vrha. Čelnike stranaka pozvao je na sastanak u četvrtak kako bi izabrali predsjednika višestranačkog povjerenstva za izmjenu ustava.

Ustav je prošle godine uz potporu islamista odobren na referendumu, ali brojni oporbenjaci tvrde da je temeljni zakon zemlje loš i usmjeren protiv oporbe. Mursi je također rekao da osniva povjerenstvo u kojem bi bile ugledne javne osobe, uključujući muslimanske i kršćanske vjerske dužnosnike, radi promocije "nacionalnog pomirenja
XS
SM
MD
LG