Dostupni linkovi

Savet EU-Crna Gora: Nužni rezultati u vladavini prava


Čelnici Evropske unije i šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić zaključili su u sredu u Briselu da je za otvaranje dva poglavlja o vladavini prava nužno da vlada u Podgorici "ostvari opipljive rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, naročito na visokom nivou".

U zaključcima Saveta EU-Crna Gora o stabilizaciji i pridruživanju podvlači se da su dalji napori nužni za jačanje nezavisnosti pravosuđa, a "Crna Gora je ohrabrena da se uhvati u koštac s novim izazovima na polju pravde, sloboda i bezbednosti".

Savet, u čijem su radu učestvovali irska ministarka za Evropu Lusinda Krejton, kao i čelnici Evropske komisije Ketrin Ešton i Štefan File, pohvalio je rad vlasti u Podgorici na sprovođenju reformi i uključivanje civilnog društva, a na temelju "dubinske analize" za pregovore o pravosuđu, temeljnim slobodama, pravdi i bezbednosti zatraženo je da za to Crna Gora pripremi neophodne akcione planove, prenosi Beta.

Povoljno su ocenjeni koraci pravosuđa i političkih vlasti za rasvetljavanje tzv "afere snimak", u kojoj je vladajuća stranka u Crnoj Gori optužena da je koristila državna sredstva za partijske potrebe. Vlasti u Podgorici "ohrabrene" su i da dovrše ustavnu reformu s ciljem da se, u skladu s preporukama Venecijanske komisije Saveta Evrope, ojača nezavisnost i odgovorno delovanje pravosuđa.
XS
SM
MD
LG