Dostupni linkovi

Obama: Odlukom o definiciji braka ispravljena greška


Reakcija homoseksualnog para na odluku Vrhovnog suda SAD, 26. jun 2013.
Američki predsednik Barak Obama pozdravio je odluku Vrhovnog suda SAD od srede kojom je poništen zakon o braku gde se o toj instituciji govori kao o zajednici muškarca i žene, za koji je rekao da je bio "diskriminacija zaštićena zakonom".

"On je tretirao zaljubljene, predane gej parove i lezbejke kao odvojenu i nižu klasu ljudi", naveo je Obama u saopštenju, dodajući: "Vrhovni sud je ispravio pogrešno i naša zemlja će sada biti bolja".

Ispred zgrade Vrhovnog suda su se okupile pristalice istopolnih brakova koji su pozdravili odluku uzvikujući "Hvala vam" i "USA".

Obama je u sredu telefonom čestitao advokatima koji su pokrenuli proces pred Vrhovnim sudom i rekao da je izneo uputstva ministru pravde Eriku Holderu da sarađuje s drugima u vladi kako bi se obezbedilo da federalni zakoni odražavaju odluku suda.

Odlukom Vrhovnog suda omogućeno je da homseksualni parovi čiji brak dopušta 12 od ukupno 50 država SAD, kao i oblast grada Vašington, imaju iste beneficije na federalnom nivou kao i venčani heteroseksualni parovi.
XS
SM
MD
LG