Dostupni linkovi

Irska: Radnice Magdaleninih perionica dobijaju odštetu


Oko 770 danas živih radnica Magdaleninih perionica koje je vodila katolička crkva primiće odštetu od najmanje 34,5 miliona evra od vlade Irske, za godine neplaćenog rada i poniženja.

Odluka je usledila posle vladine istrage zlostavljanja kojem su bile izložene radnice perionica koju su vodile časne sestre. U izveštaju iz februara navodi se da su žene radile za malu ili nikakvu naknadu, često se osećale kao zatvorenice i da su na rad u danas zatvorenim objektima slate iz moralnih razloga.

Istraga je pokazala da je država poslala u perionice više od 2.000 žena i devojčica i da su mnoge državne institucije, poput vojske i pojedinih vladinih ministarstava, imale ugovore sa perionicama.

Žene su se mogle otpremiti u perionice i zbog najmanjih prekršaja, kao što je neplaćanje karte u javnom prevozu. Većina je, međutim, tamo bila zbog vanbračnih veza, koje je okolina osuđivala, navodi Beta.

Ministar pravde Alan Šater rekao je da će svaka žena koja je u njima provele bilo kakvo vreme primiti odštetu koja će iznositi od 11,500 do 100.000 evra. One će dobiti i besplatno zdravstveno osiguranje i državne penzije, koje će primati kada napune godine za starosnu penzuju.
XS
SM
MD
LG