Dostupni linkovi

Ešton i File: Ispitati incidente tokom izbora u Albaniji


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i komesar za proširenje EU Štefan File ocenili su u utorak da su izbori u Albaniji u nedelju održani na "sveukupno miran način", ali i pozvali da se što pre istraže navodi o nasilju tokom glasanja.

Izbori, na kojima su prema nezvaničnim rezultatima pobedu odneli do sada opozicioni socijalisti, smatraju se testom sposobnosti Albanije da održi poštene i bezbedne izbore i važnim korakom u njenom nastojanju da se približi Evropskoj uniji, prenosi Beta.

Izbore je, međutim, obeležio i oružani sukob u kojem je jedan opozicioni aktivista ubijen, dok su kandidat vladajuće Demokratske stranke i još jedna osoba ranjeni.

"Osuđujemo zabeležene slučajeva nasilja i očekujemo da se ti incidenti potpuno istraže, a prekršioci privedu pravdi", naveli su Ešton i File.

Evropski zvaničnici su u saopštenju naveli da čestitaju građanima Albanije na izborima koji su "sveukupno bili mirni", ali i istakli da preostale faze izbornog procesa treba završiti u skladu s evropskim i međunarodnim standardima.

"Pozivamo sve političke stranke da deluju konstrukitvno", naveli su Ešton i File.
XS
SM
MD
LG