Dostupni linkovi

Kosovska policija: Za Vidovdan bez obeležja koja podstiču mržnjuKosovska policija saopštila je danas da će građanima koji budu učestvovali u obeležavanju Vidovdana, 28. juna, biti zabranjeno da nose obeležja koja podstiču mržnju među stanovnicima Kosova.

Kako kažu predstavnici kosovske policije i ministarstva unutrašnjih poslova, ne mogu se koristiti simboli likova haških optuženika i osuđenika, kao i simboli nacionalističkih ekstremističkih grupa koje su zabranjene i u Srbiji.

Direktor policije Kosova odgovoran za bezbednost tokom proslave Vidovdana Rašit Ćaljaj rekao je agenciji Beta da je policija Kosova preko Euleksa zahtevala od srpske policije da utiče na to da na Kosovo ne dođu pripadnici ekstremnih desničarskih organizacija koje su zabranjene i u Srbiji.

Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović izrazio je uverenje da ove godine neće biti incidenata poput onih od prošle godine, kada je kamenovan autobus sa Srbima koji se vraćao sa Gazimestana u Gračanici.

On je na konferenciji za novinare koja je organizovana povodom bezbednosti na Kosovu tokom Vidovdana pozvao građane da dostojanstveno obeleže taj praznik.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić rekao je da je upotreba nacionalih simbola svih zajednica na Kosovu regulisana zakonom.

"Mogu se koristiti svi simboli ukoliko ne služe za širenje govora i poruka mržnje prema drugim zajednicama", rekao je Rašić agenciji Beta.

On je dodao i da je policija Euleksa pripremila majice koje će podeliti građanima da ih obuku ukoliko im neke bude oduzete.
XS
SM
MD
LG