Dostupni linkovi

Mun: BiH sve više zaostaje za susedimaBiH sve više zaostaje za svojim susedima, jer za razliku od država u regionu nije sprovela neophodne reforme niti je pravila pomake u procesu evroatlantskih integracija, ocenio je danas u Sarajevu ambasador SAD u BiH Patrik Mun.

"Za nekoliko dana Hrvatska, koja je već članica NATO, pridružiće se EU, Crna Gora, koja je nezavisnost stekla tek pre pet godina, sa EU je zaopočela pregovore o priključenju i aktivno učestvuje u Akcionom planu za članstvo u NATO, dok je Srbija, angažujući se na postizanju kompromisa sa Kosovom, otvorila vrata pregovorima sa EU", rekao je Mun tokom oproštajnog govora, koji je održao u organizaciji Centra za nove inicijative.

On veruje da, uprkos razočaravajućem nazadovanju, BiH ipak može sustići, pa čak možda i prestići neke od suseda.

Prema njegovim rečima, članstvo u EU i NATO predstavlja "jedinu moguću budućnost za suverenu BiH".

"Samo ulazak u NATO i EU može doneti reforme, stabilnost i prosperitet i ekonomske šanse koje su ovoj zemlji preko potrebne. Neuspeh u ostvarivanju napretka značiće dalje pogoršanje ekonomske situacije, dalje smanjenje stranih investicija i gubitak mladih, talentovanih ljudi koji će bolju budućnost za sebe potražiti negde drugde", rekao je Mun.
XS
SM
MD
LG