Dostupni linkovi

Država ignoriše radnike Geneksa


Radnici Geneksa već četiri godine čekaju na isplatu 20 miliona evra otpremnina, piše "Danas". Iako su se stekli svi uslovi za isplatu, država ne reaguje.

Ni četiri godine nakon što su se stekli uslovi za isplatu otpremnina bivšim radnicima Generaleksporta i Internacionala CG, niko od gotovo 5.000 njih još nije video ni cent od ukupno 20 miliona evra, koliko im država duguje.

I posle više izgubljenih sporova radnici su prošlog meseca kao potvrdu toga da su u pravu dobili i presudu Ustavnog suda koji je potvrdio da Apelacioni i Prvi osnovni sud u svojim presudama u korist države nisu "pravično sudili“.

"Ustavni sud je ocenio da se štetne posledice učinjene povrede prava mogu otkloniti jedino poništajem presude Apelacionog suda i nalaganjem da ponovo odluči o žalbi podnosilaca i ostalih tužilaca povodom presude Prvog osnovnog suda“, navodi se u odluci Ustavnog suda od 30. maja ove godine.

Geneksova imovina vredna više od dve milijarde evra rasprodata je za 170 miliona evra - Blok 20 Miroslavu Miškoviću, a Kopaonik Miodragu Kostiću.

Uslov da se radnicima isplati novac predviđen socijalnim programom bio je upravo prodaja ove dve celine, Bloka 20 i Kopaonika, i to je urađeno krajem maja 2009. Uprkos tome što su se uslovi ispunili, novac se radnicima ne isplaćuje.
XS
SM
MD
LG