Dostupni linkovi

Katarski emir preneo vlast na sina


Katarski emir, šeik Hamad bin Kalifa al Tani abdicirao je u korist svog 33-godišnjeg drugorođenog sina, šeika Tamima, što je redak slučaj u arapskom svetu.

Tto predstavlja "početak nove ere u kojoj će mladi lideri držati državni barjak", javili su lokalni mediji.

Tamima bin Hamad Al-Thanija je tako postao najmlađi suveren jedne arapske Zalivske monarhije u istoriji, gde autokratski vladari pre smrti, mogu da se uklone s vlasti samo u revoluciji, prenela je agencija AFP.

Katarski emir šeik Hamad (61) se i ranije smatrao za savremenijeg vladara u islamskom svetu i prvi je vladara koji je u Arapskom svetu sam otišao s vlasti.

Britanski đak, naslednik Tamim je do sada bio zamenik komandanta oružanih snaga i predsednik Nacionalnog olimpijskog komiteta i predsedavajući Vrhovnog komiteta Katar 2022 zaduženog za organizovanje mundijala - svetskog prvenstva u fudbalu.

AFP navodi da su diplomate primetile da je odlazeći vladar u protekle tri godine postepeno prenosio vojnu i bezbednosnu odgovornost na mladog Tamima, koji je kao i njegov otac diplomirao na britanskoj vojnoj akademiji "Sandherst" i pohađjao je takođe školu "Šerborn" u Dorsetu.
XS
SM
MD
LG