Dostupni linkovi

Egipat: šef države ne očekuje akciju vojske protiv njega



Kabinet predsjednika Egipta u ponedjeljak je odbacio prijetnju vojske i predsjedniku, te opoziciji da će se umiješati ako se politička borba pretvori u haos.

Predsjednikovi saveznici pripremaju još jedan masovan miting da bi se suprotstavili opozicionim demonstracijama najavljenim za iduću nedjelju, 30. jun.

Predsjednikov predstavnik za štampu Ihab Fahmi je rekao stranim novinarima da je zadatak vojske čuvati granice i obezbjeđivati vitalne institucije, i da vojska nema bilo koju drugu ulogu.

"Postoji predsjednik koji na demokratski način vlada zemljom, na osnovu demokratskih izbora. Ne mogu da zamislim da bi se vojska vratila (na vlast)", rekao je Fahmi. "Vojska ima jednu ulogu: da štiti granice i obezbjeđuje strateške institucija. Za vojsku nema političke uloge".

Ministar odbrane, general Abdel-Fatah el-Sisi je u nedjelju dao islamskoj vlasti Egipta, kao i opoziciji, rok od sedam dana da nađu zajednički jezik prije opozicionih demonstracija planiranih za 30. juni kada će se zahtijevati ostavka predsjednika Egipta Muhameda Morsija. General El-Sisi je otvoreno upozorio da će vojska intervenisati da bi spriječila da Egipat uđe u "mračan tunel".
XS
SM
MD
LG