Dostupni linkovi

Ruski ombudsman kaže da SAD nemaju pravo tražiti hapšenje Snowdena


Sjedinjene Države nemaju pravo tražiti od Rusije da uhapsi i izruči Edwarda Snowdena, bivšeg djelatnika američke Nacionalne sigurnosne agencije koji je objavio tajne dokumente, rekao je ruski obudsman Vladimir Lukin.

Amerikanci nemaju pravo tražiti bilo šta. Mi ga možemo izručiti ili možemo odbiti da to uradimo - rekao je ruski ombudsman za ljudska prava Vladimir Lukin za novinsku agenciju Interfax.

U međuvremenu, Snowden nije počinio kriminalna djela u Rusiji niti su ruske vlasti dobile upute od Međunarodne organizacije kriminalističkih policija da ga uhapse.

Stoga, nemamo osnove za njegovo hapšenje - rekao je Lukin.

Snowden, koji je objavio informacije o strogo povjerljivim programima za nadziranje telefonskih razgovora i online programa uime inostrane obavještajne službe, stigao je u nedjelju iz Hong Konga u Moskvu.

On se trebao ukrcati na let za Kubu u 14.05 sati u ponedjeljak na međunarodnom aerodromu Šeremetjevo.

Međutim, novinar Associated Press objavio je na Twitteru da je stajao pored sjedišta u avionu koji je Snowden rezervirao, ali se on nije pojavio.

Osim toga, novinar The Guardiana izvijestio je da je ukrcavanje za let završeno i da su uposlenici aviokompanije potvrdili da se Snowden, koji je također bivši saradnik CIA-e, nije ukrcao.

Interfax, citirajući ruski sigurnosni izvor, također je izvijestio da se Snowden nije ukrcao na let iz Moskve za Havanu.
XS
SM
MD
LG