Dostupni linkovi

Damask:Asad neće predati vlast na konferenciji u Ženevi


Sirijska administracija neće predati vlast na mirovniom razgovorima u Ženevi, saopštio je danas sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem.

"Nećemo ići u Ženevu da bismo predali vlast drugoj strani. Ići ćemo u Ženevu da bismo uspostavili stvarno partnerstvo i sveobuhvatnu vladu nacionalnog jedinstva", rekao je Mualem na konferenciji za novinare u Damasku.

On je dodao da svako ko "gaji iluzije" da će administracija predati vlast "ne treba ni da dolazi u Ženevu", prenio je AFP.

Sirijske vlasti saopštile su da će prisustvovati najavljenoj konferenciji, koju organizuju SAD i Rusija, iako te dvije zemlje pružaju podršku različitim stranama u građanskom ratu.

Održavanje konferencije već je pomjereno sa juna na jul.

Opozicija smatra da je svako rješenje za konflikt mora da podrazumijeva odlazak predsjednika Bašara al Asada sa vlasti, što režim u Damasku uporno odbija.

Opozicija insistira da neće doći na konferenciju ako ne budu ispunjeni određeni uslovi, među kojima je povlačanje Hezbolahovih boraca iz Sirije. Ova militantna šiitska grupa iz Libana bori se na Asadovoj strani.
XS
SM
MD
LG