Dostupni linkovi

Albanija: I vladajuća koalcija i opozicija proglasile izbornu pobedu


I vladajuća koalicija odlazećeg premijera Salija Beriše i levičarska opozicija koju predvodi socijalista Edi Rama tvrde, pozivajući se na izlazne ankete, da su pobedile na parlamentarnim izborima koji su održani u Albaniji, a koji su protekli u senci ubistva jednog aktiviste.

Iako se prvi zvanični rezultati očekuju danas, i Beriša i Rama su već saopštili da su njihove koalicije pobedile većinom glasova na izborima za novi saziv parlamenta, javila je agencija Frans pres. "Renesansa je pobedila", rekao je Rama (48), bivši gradonačelnik Tirane, za svoju levičarsku koaliciju.

Socijalisti zasnivaju svoje tvrdnje na rezultatima izlazne ankete koju je sprovela jedna privatna TV stanica, a prema kojoj koalicija koju predvodi Rama vodi sa 55,5 odsto osvojenih glasova, dok je Berišin blok osvojio 43,5 odsto glasova.

Samo nekoliko blokova dalje, Beriša (68) je rekao novinarima u sedištu svoje Demokratske stranke da je "uveren u svoju veliku pobedu".

Berišina partija pozvala se na izlaznu anketu koju je sprovela jedna privatna grupa za ispitivanje javnog mnjenja prema kojoj njegova koalicija vodi sa 48 odsto osvojenih glasova, u odnosu na svoje rivale koji su osvojili 46 odsto glasova.

Obe strane optužuju jedna drugu za kupovinu glasova i izborne neregularnosti, podstičući bojazni da bi mogao da se ponovi scenario izbora 2009, posle kojih su usledili meseci političkih previranja i paralize vlade.

Glasanje u nedelju obeležilo je nekoliko incidenata, a najveći se dogodio u gradu Laču, severno od Tirane, gde je u pucnjavi blizu birališta ubijen jedan aktivista Ramine koalicije.

Policija navodi da su tri osobe ranjene, među kojima kandidat za poslanika iz Berišine koalicije.

Pojedini izveštaji navode da je bilo i nasilja nad novinarima, a kako je AP ranije preneo, jednom novinaru nije bilo dozvoljeno da uđe na glasačko mesto, kamera privatne TV stanice "Top Čenel" je polomljena, a jedan kamerman je, navodno, pretučen.

Na izborima u Albaniji glasalo je oko 3,3 miliona registrovanih birača.
XS
SM
MD
LG