Dostupni linkovi

Dva filmska festivala u okviru ovogodišnjeg BELEF-a


Na 22.Beogradskom letnjem festivalu Belef koji je 21.juna otvoren festivalom uličnih zabavljača "Baskerfest", sutra počinje program za ljubitelje filma gostovanjem filmskog festivala Kratki metar na Belefu.

Od 10. do 12.jula filmski program nastaviće se gostovanjem festivala Sedam veličanstvenih na Belefu. Oba filmska festivala u okviru ovogodišnjeg Belefa, koji je kao i prošle godine osmišljen kao "festival festivala", održaće se na novoj Belef sceni u dvorištu Pete beogradske gimnazije.

Kratki metar je jedan od najvažnijih festivala dokumentarnog i kratkog filma u regionu i jedan od najdugovečnijih festivala, ove godine obeležava 60 godina postojanja.

U okviru 22.Belefa 24. i 25. juna publika će imati priliku da pogleda najbolje filmove sa ovogodišnjeg festivala, kao i da se premijerno upozna sa novim tajvanskim kratkim filmom.

Gostovanje iz Azije deo je saradnje Kratkog metra i Waro Hsueh, koja je prošle godine uspešno organizovala festival srpskog filma na Tajvanu, uz gostovanje umetničkog direktora Kratkog metra, Janka Baljka i legende jugoslovenskog dokumentarnog filma, i ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno delo, Želimira Žilnika.

Sutra uveče na Kratkom metru je film "Tajne", Italija, "Nuklearni otpad", Ukrajina, "Sutra ćemo ponovo da živimo", Nemačka, "Rebitlend", Srbija, "Običan dan", Srbija, "Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka", "Priča o stanovnicima zida", Srbija i "Prolećna sunca".

Na drugom filmskom festivalu, Sedam veličanstvenih na Belefu, od 10. do 12. jula biće predstavljen koncept svojevrsne autorske večeri, filmovi koji su osvojili sve velike svetske festivale i postali značajni segment savremene kulture. Biće predstavljena po dva filma Tomasa Ridelšajmera iz Nemačke, Mike Ronkainena iz Finske i Marka Isaksa iz Velike Britanije.

Sve projekcije počinju u 21 sat i ulaz je slobodan.U slučaju kiše, projekcije filmova biće prikazane u Velikoj sali Doma omladine.
XS
SM
MD
LG