Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pahor: Tajkuni opustošili Sloveniju


Komentarišući Agrokorovu kupovinu Merkatora, slovenački predsednik Borut Pahor rekao je da je naklonjen privatizaciji firmi u državnom vlasništvu.

"Ima više razloga. Prvi, radi konsolidacije preduzecća, drugo zbog potrebe za svežim novcem, s kojim država podstiče rast privrede, i zbog toga što moramo da vratimo poverenje međunarodnog tržišta u Sloveniju. Od izuzetne važnosti je dolazak stranih ulagača koji ovde vide svoj strateški interes, a ne samo prečicu za špekulativne operacije" kazao je Pahor osudivši tajkune koji su "opustošili " Sloveniju .

"Tajkuni su opustošili ne samo finansijske resurse, uništili su i nadu i poverenje. Proces privatizacije omogućio je onima koji su vodili preduzeća da razmišljaju o tome kako da postanu njihovi vlasnici, umesto da brinu o radnicima. Trebalo je doći do te krize kako bismo sve razotkrili i tajkune procesuirali. Slovenija je danas na putu izlaska iz krize " , kaže Pahor.

Slovenački predsednik osvrnuo se i na skorašnji ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, kao i eventualan ulazak u evrozonu koji cće značiti poskupljenja koja se ne mogu izbeći .

" Naravno ne smete misliti da neće biti problema. Ulazak u evrozonu privremeno će zadati udarac standardu građana" , kaže Pahor .

Otkrio je i kako većina njegovih kolega u Uniji nije verovala da će Hrvatska 2013. ući u EU , svi su mislili da će se svi uslovi ispuniti tek 2015. godine.

" No, zbog velike upornosti hrvatske vlade i politike te zbog savezništva Slovenije dogodilo se nemoguće . Prelazite granicu koja je decenijama bila mesto na kojem je trebalo da se zaustavi. A sada je prolaz slobodan . To daje osećaj širine " , poručuje predsednik Slovenije .
XS
SM
MD
LG