Dostupni linkovi

Egipat: Guverner podneo ostavku zbog učešća u ubistvima turista


Novi guverner Luksora i član islamističke partije povezane za masakrom turista krajem '90-tih godina Adel Hajat podneo je ostavku posle negodovanja javnosti.

Javnost je bila ogorčena zbog njegovog imenovanja na tu funkciju.

Hajat je na konferenciji za novinare, koju su uživo prenosile egipatske televizije, rekao da je odlučio da podnese ostavku premijeru Hešamu Kandilu, samo nedelju dana od njegovog imenovanja na mesto guvernera Luksora.

U kratkom obraćanju medijima, Hajat je rekao da se na taj korak odlučio pošto želi da spreči krvoproliće, imajući na umu sukobe koji su izbili ispred kancelarije guvernera u Luksoru između onih koji su za to da on nastavi da obavlja tu funkciju i onih koji su protiv.

Hajat je član egipatske Partije izgradnje i razvoja, "političke ruke" Džama Islamije, grupe koja je 90-ih godina prošlog veka pokrenula oružanu pobunu protiv vlasti, napadajući policiju, Kopte i turiste, navela je agencija AP.

Godine 1997. ta grupa je ubila 58 turista u Luksoru, a posle toga se odrekla nasilja.

Pre četiri dana egipatski ministar turizma Hešam Zazu podneo je ostavku, saopštivši da, po imenovanju Hajata za guvernera, "više ne može da nastavi da obavlja posao ministra turizma".
XS
SM
MD
LG