Dostupni linkovi

Internacionalni teatarski festival MESS podržao JMBG proteste


Internacionalni teatarski i filmski festival MESS saopštio je da podržava građanske proteste izazvane neusvajanjem Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH zbog kojeg od februara djeca rođena u BiH nemaju zvanični identitet, nemaju jedinstveni matični broj građanina i ne mogu ostvariti bilo koje pravo koje je uvjetovano posjedovanjem jedinstvenog matičnog broja.

U znak podrške protestima, na kancelarijama Festivala simbolično su okačene JMBG zastave. Organizatori MESS-a pozvali su teatarsku i umjetničku javnost i vjernu publiku, da podrže mirne proteste i učestvuju u demokratskim promjenama u našoj državi.

“Kao institucija sa više od pola stoljeća tradicije antifašističkog, antidiskriminatornog i humanističkog djelovanja dajemo svoj glas za bh. bebe, za najmlađe građane i građanke Bosne i Hercegovine za čiji se identitet moramo izboriti i na čiju budućnost moramo misliti! Pozivamo našu vjernu publiku, koja odlično razumije progresivne ideje i ideje slobode koje promoviramo i njegujemo decenijama kroz vrhunsku teatarsku umjetnost, da podrži mirne proteste i da svoj glas protiv indiferentnih vlastodržaca, kojima nije svet ljudski život!", stav je Direkcije Festivala MESS.
XS
SM
MD
LG