Dostupni linkovi

Špindeleger predložio Dačića i Tačija za nagradu "Karlo Veliki"


Šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger predložio je da predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, za uspešno postignuti dogovor o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, dobiju međunarodno priznanje Karlo Veliki.

Austrijski vicekancelar je, na Evropskom forumu Vahau, na kojem su govorili i Dačić i Tači, rekao da briselski sporazum zaslužuje priznanje.

Špindeleger je pohvalio veštinu pregovaranja Dačića i Tačija i najavio da će ih predložiti za nagradu Karlo Veliki zbog njihovih hrabrih poteza.

"Dačić i Tači zaslužuju nagradu Karla Velikog", poručio je on u svom obraćanju na plenarnoj sednici dodajući da se "evropski duh isplati".

Inače međunarodna nagrada Karl Veliki se dodeljuje jednom godišnje u Ahenu za evropske zasluge.

Ova nagrada dodeljena je prvi put 1950. godine i najstarije i najpoznatije je priznanje kojim se odlikuju ličnosti ili institucije koje su dokazale evropski duh i doprinele razumevanju naroda i suživotu građana, nacija i država na Starom kontinentu.

Inicijativa uspostavljanja ove nagrade potekla je 19. decembra 1949. od tadašnjih vlasti Ahena koje su želele da odaju priznanje osobama i institucijama koje rade na ujedinjavanju Evrope, zalažu se za slobodu, čovečnost i mir.
XS
SM
MD
LG