Dostupni linkovi

Dačić: Datum nije sporan, pitanje je samo kada


Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da uopšte nije sporno da će država dobiti datum za početak pregovora s Evropskom unijom, već je samo pitanje "kada i po kojoj proceduri".

On je za Nacionalni dnevnik TV Pink kazao da Srbija insistira da to bude oktobar, sa čime se slaže većina zemalja EU, zvanični stav EU je da to bude najkasnije do decembra, a samo nemački Bundestag smatra da to ne može biti pre januara.

Dačić je podsetio da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton jasno stavila do znanja da datum neće biti problem, dodajući da je Srbija do sada uradila sve, na šta se obavezala i istakao da će EU izgubiti kredibilitet, ukoliko datum, koji je obećala, izostane.

On je rekao da je dobijanje datuma u interesu mirovnog procesa na Balkanu, dodajući da su kao sporna pitanja u pregovorima s Prištinom, ostali još amnestija, telekomunikacije i energetika.

Dačić je rekao, da posle 28. juna, predstoji druga vrsta pregovora sa EU, u koje će morati da bude uključeno mnogo ljudi, jer je reč pre svega o usklađivanju našeg zakonodavstva sa evropskim, u oblasti ekonomije, saobraćaja, ekologije...

EU nije idealna i ne može biti cilj sama po sebi, već je to put da dođemo do nekih vrednosti, koje su potrebne našem društvu, zaključio je Dačić.
XS
SM
MD
LG