Dostupni linkovi

Večeras Super Mesec


Po zalasku Sunca večeras, 23. juna, nebo će obasjati pun Mesec, prividno mnogo veći nego što je uobičajeno- To će biti jedna od retkih prilka da vidimo takozvani Super Mesec.

Kada se perigej - tačka na putanji nebeskog tela u kojoj je ono najbliže Zemlji - poklopi sa punim Mesecom, dobija se prilika da se uživa u fenomenu Super Meseca, kada Zemljin prirodnih satelit izgleda znatno veće.

Pojedini stanovnici planete na drugim meridijanima tokom protekle noći mogli su da vide Super Mesec, ali će se on u svom punom sjaju pojaviti tek u noći između nedelje i ponedeljka.

Stručnjakinja za svemirske pojave Heder Kuper, kaže da je pojava Super Meseca rezultat slučajnosti.

"Mesec ide ukrug ovalnom orbitom, tako da može da nam se veoma približi, a ako to koincidira sa punim Mesecom, onda on izgleda apsolutno ogroman", izjavila je ona za BBC.

Mesec će zbog optičke varke izgledati naročito veliko kada se bude nalazio nisko na horizontu, što će biti i prilika za ljubitelje fotografije da naprave upečatljive snimke.

Ovaj satelilt naći će se na tački svoje orbite koja je najbliža Zemlji, na svega 356.991 kilometara udaljenosti, pa će nam izgledati 14 odsto veći i 30 procenata sjajniji.

Ukoliko ne iskoristite ovu priliku, znajte da nas sledeći put sličan dogadaj očekuje tek u avgustu 2014. godine.
XS
SM
MD
LG