Dostupni linkovi

Veče posvećeno Mitru Subotiću Subi u Novom Sadu


Povodom rođendana tragično preminulog novosadskog muzičara Mitra Subotića Sube, Kafe-galerija "Izba" okupiće danas njegove prijatelje i poštovaoce njegovog rada, saopštio je organizator.

U "Izbi" poručuju da će biti prisutni strip autor Zoran Janjetov i pijanistkinja Branka Parlić, koje sa Subom, pored prijateljstva i saradnje, povezuje i isti datum rođenja. Ovom prilikom biće prikazan video rad "Retrospektiva Subinih neobjavljenih i ranih radova", a u muzičkom delu programa nastupiće "Modern quartet & friends".

Mitar Subotić Suba rođen je u Novom Sadu 1961. godine. Na ovim prostorima bio je poznat pod pseudonimom Reks Iluzivi (Rex Ilusivii) i smatra se pionirom elektronske muzike u SFRJ.

Poštovan je kao jedan od najvećih muzičkih producenata i inovatora koji su radili na ovim prostorima. Sarađivao je sa mnogim muzičarima iz bivše Jugoslavije, među kojima su Masimo Savić, Milan Mladenović, Marina Perazić, kao i sa bendovima "Haustor" i "La Strada".

Komponovao je špice za Radio Novi Sad, kao i muziku za pozorišne predstave.

U Pariz se seli sredinom osamdesetih godina prošlog veka, a potom odlazi da živi i radi u brazilski grad Sao Paolo, gde je sarađivao s poznatim brazilskim muzičarima mlađe generacije Katjom B, Bebel Gilberto i mnogim drugima.

Radio je muziku za reklame, filmove i modne revije. Dobitnik je nagrade UNESCO fonda za promociju kulture.

"Mitar Subotić Suba umro je za muziku. Ugušio se u požaru koji je izbio u njegovom studiju u Sao Paolu, 2. novembra 1999. godine, pokušavajući da spase muzičke trake", podseća organizator u svom saopštenju.

Novosadski Limanski park dobio je Subin plato, kao uspomenu na ovog muzičara, značajnog ne samo u gradskim, već i u svetskim okvirima.

Program počinje u 18 časova, a ulaz je besplatan.
XS
SM
MD
LG