Dostupni linkovi

Jedanast zemalja obećale povećati pomoć sirijskim pobunjenicima


Predstavnici zemalja "Prijatelja Sirije" složili su se danas u Dohi da treba povećati pomoć sirijskim pobunjenicima da bi se preokrenuo odnos snaga na terenu u njihovu korist pre održavanje mirovne konferencije u Ženevi, ali nisu postigli konsenzus o slanju oružja opoziciji.

U saopštenju izdatom na kraju sastanka šefova diplomatija 11 zemalja iz grupe "Prijatelji Sirije", uključujući SAD, Veliku Britaniju i Francusku, navodi se da je odlučeno da se pošalje "hitna pomoć u materijalu i opremi" pobunjenicima da bi mogli da se suoče sa "brutalnim napadima režima" predsednika Bašara el Asada.

U tekstu se navodi se da će svu "vojnu pomoć usmeravati" sirijski Visoki vojni savet Sirijske slobodne armije.

Zemlje učesnice zatražile su da Iranci i Hezbolah prestanu da se mešaju u sukob u Siriji.

Katarski šef diplomatije šeik Hamad ben Jasem Al Tani je rekao da su učesnici doneli "tajne odluke" da se preokrene ravnoteža na terenu. On je rekao da je devet zemalja bilo za to da se pruži vojna pomoć Sirijskoj slobodnoj armiji, ali nije naveo koje dve zemlje su bile protiv.

Državni sekretar SAD Džon Keri rekao je u obraćanju skupu da će okupljene zemlje svaka na svoj način povećati domet i obim pomoći političkoj i vojnoj opoziciji u Siriji, ali nije precizirao da li će SAD pružiti vojnu pomoć pobunjenicima.

Sastanak u glavnom gradu Katara, Dohi, održava se nedelju dana pošto su SAD objavile da će sirijskim pobunjenicima slati "direktnu vojnu pomoć", pošto su dobili dokaze da vladine snage navodno koriste hemijsko oružje u svojim napadima.

Medju zemljama u grupi "Prijatelji Sirje" pored SAD, Britanija, Francuska i Nemačka nalaze se i Saudijska Arabija, Turska, Egipat i Jordan.
XS
SM
MD
LG