Dostupni linkovi

Ministri EU bez dogovora o zatvaranju banaka


Ministri finansija EU nisu uspjeli da postignu dogovor o tome na koji način zatvoriti propale banke prije nego što nanesu štetu ekonomiji.

Novi mehanizam trebalo je da bude važan korak ka "bankarskoj uniji", novom regulatornom okviru za oporavak bankarskog sektora i sprečavanje eventualnog ponavljanja finansijske krize.

"Jednostavno, ponestalo nam je vremena. To je veoma komplikovano pitanje. Postignut je značajan napredak i nesuglasice su umanjene, ali suštinska pitanja još nisu riješena", rekao je irski ministar finansija Majkl Nunan, predsjedavajući sastanka, koji je trajao do ranih jutarnjih časova.

On je dodao da će se ministri finansija EU ponovo sastati sredinom sedmice kako bi pokušali da postignu dogovor prije samita evropskog bloka 27. i 28. juna.

Poslije 18-časovnih razgovora, najspornije pitanje bilo je koliki doprinos država i investitori treba da odvoje za troškove oporavka banke, koja se nađe u problemu.

Nunan je naglasio da su pojedine države, koje nisu članice evrozone, tražile više fleksibilnosti jer nemaju pristup kriznom fondu monetarne unije Evropskom mehanizmu za stabilnost /ESM/.
XS
SM
MD
LG