Dostupni linkovi

Beriša: Odvešću Albaniju u EU


Premijer Albanije Sali Beriša obećao je na predizbornom mitingu u Tirani da će u slučaju nove pobede na izborima zakazanim za nedelju, Albaniju voditi ka EU.

"Zajedno ćemo postati najlepša bašta jugoistoka Evrope", rekao je Beriša pred hiljadama pristalica, na mitingu koji je označio kraj njegove predizborne kampanje.

Predstojeći izbori su od ključnog značaja za Albaniju, ali medjunarodna zajednica strahuje da će rezultati biti osporeni, što je bio slučaj na gotovo svim izborima od 1990. godine.

EU je dala do znanja da traži da se izbori održe u skladu sa evropskim normama i da će u suprotnom po treći put odbiti da Albaniji dodeli status kandidata za ulazak u Uniju.

Poslednji parlamentrani izbori održani su u Albaniji 2009. godine od kada se ta zemlja nalazi u političkom ćorsokaku, zbog značajnih neslaganja vladajuće desnice i socijalista, navodi Frans pres.

Konzervativni premijer Salji Beriša (68) nastoji da dobije treći mandat, a njegov glavni protivnik je 48-godišnji socijalista Edi Rama, koji se zalaže za borbu protiv siromaštva.
XS
SM
MD
LG