Dostupni linkovi

Beograd: Promocija knjige Ildiko Erdei o potrošačkoj kulturi u postsocijalizmu


Promocija knjige “Čekajući Ikeu: potrošačka kultura u postsocijalizmu i pre njega” antropološkinje Ildiko Erdei biće održana u četvrtak 20. juna 2013. u 18 časova u Muzeju 25. maj (Muzej istorije Jugoslavije, Botićeva 6)

Uz autorku, na promociji će govoriti istoričarka Radina Vučetić i etnološkinja Miroslava Malešević.

U knjizi “Čekajući Ikeu” iz antropološke perspektive se govori o tome kako "obični ljudi" sagledavaju "velike" društvene pojave i procese i kako se one prelamaju u njihovoj svakodnevici i iskustvu. Bilo da je reč o suočavanju sa posledicama vlasničke transformacije u lokalnoj pivari, ulozi spomenika pop heroju Rokiju Balboi u animiranju ekonomskog razvoja jednog malog mesta ili o narativima o dolasku IKEA-e u Srbiju, analize Ildiko Erdei pokazuju da su ljudi istovremeno i subjekti i objekti procesa transformacije - “tranzicije”. Oni se, "pregovarajući" sa promenom čiji su deo, koriste raznovrsnim kulturnim resursima i konceptima, prekoračujući granice starog i novog, tradicije i modernosti, folklora/magije i umetnosti, prošlosti i sadašnjosti, socijalizma i kapitalizma.

Ova knjiga će svakako doprineti boljem razumevanju aktuelnih ekonomskih i političkih ideja, pojava i procesa, kao što su privatizacija, lokalni razvoj i evrointegracije, kao suštinski kulturnih i društvenih procesa, unutar kojih se proizvode, cirkulišu i menjaju značenja sveta u kome živimo i proizvodi drugačiji simbolički poredak, sa bolno realnim posledicama u svakodnevnom životu ljudi.

Ildiko Erdei je vanredna profesorka na Odeljenju za etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
XS
SM
MD
LG